Voedingshygiëne praktisch geïllustreerd - AP Hogeschool campus Kronenburg

Waarom is voedingshygiëne zo belangrijk en wat gebeurt er wanneer je de voorzorgsmaatregelen omtrent hygiëne niet zo nauw neemt? Voedingsmiddelen kunnen tijdens het verwerkingsproces besmet raken met micro-organismen, wat aanleiding kan geven tot voedselbederf, voedselinfectie of zelfs voedselvergiftiging. Dit kan natuurlijk ernstige gevolgen hebben. Niet alleen de kennis van de richtlijnen inzake het voorkomen ervan is van groot belang, maar ook het bewust worden van de problematiek is absoluut noodzakelijk. 
We gaan zelf aan de slag in de keuken waarbij tijdens de bereiding van voedingsmiddelen de focus wordt gelegd op mogelijke bronnen van besmetting. Op verschillende kritische punten in het verwerkingsproces nemen we stalen voor microbiologisch onderzoek en kunnen we nagaan in welke mate er besmetting is opgetreden. Er wordt vooral aandacht besteed aan het vermijden van deze vormen van besmetting.

Info
Inschrijven 


Aanbod Horeca Vorming Vlaanderen

Vacuümkoken

Het vacuümgaren of ‘sous-vide’ bereiden van producten is ontstaan in Frankrijk. De techniek wordt traditioneel gebruikt voor de bereiding van foie gras. Door het garen op lagere temperatuur (minder dan 100°C) in een gesloten verpakking, treedt er minder vetafscheiding op, met een betere kwaliteit als gevolg. Dit kookproces wordt vandaag ook toegepast op vlees-, vis- en groentebereidingen. Het doel van deze techniek is een zo min mogelijk verlies van smaak, geur, vocht, vitamines en mineralen.

 • Je leert meer over de verschillende mogelijkheden en toepassingen
 • We bereiden een aantal gerechten en desserten - de verschillende groepen van vis, vlees, gevogelte, groenten en fruit komen aan bod
Inschrijven


Texturen

Deze opleiding is de vervanging van de opleiding met de titel ‘Innovatieve Veelzijdige Keukenapparaten’. Sinds enkele jaren zijn er verschillende producten uit de voedingsindustrie binnen het handbereik gekomen van de horeca. Deze producten laten toe om volledig nieuwe structuren in gerechten te creëren. Tijdens deze opleiding leer je ze kennen en gebruiken. Je maakt bijvoorbeeld kennis met geleermiddelen, bindmiddelen en suikers, en ontdekt hoe je ze kan gebruiken.

InschrijvenGepimpte klassiekers

De hedendaagse keuken is fris, zuiver en licht. Dat kunnen we niet altijd zeggen over klassiekers als hutsepot, vol au vent, paling in ’t groen, of appeltaart. In deze opleiding leer je klassieke gerechten maken, maar dan met nieuwe toestellen en nieuwe producten. Je leert de klassiekers op een andere manier te bereiden, met respect voor de producten.

 • Je ontdekt de werking van moderne toestellen en producten
 • Je leert de klassiekers klaarmaken op een trendy manier

InschrijvenFood cost

Als kok zorg je ervoor dat je lekkere gerechten bereid, maar om een restaurant of grootkeuken succesvol uit te bouwen volstaat dat niet. Je moet weten wat de kostprijs van een gerecht of een drankje is, om te bepalen welke prijs ervoor moet betaald worden. Er bestaan handige rekenmodules die automatisch de ‘food cost’ berekenen. Dankzij deze modules kan je een duidelijk evenwicht creëren tussen de kosten van een gerecht en de opbrengst ervan.

 • Je leert recepten schrijven op een correcte manier
 • Je leert de ‘food cost’ berekenen van gerechten en ook hoe je deze up to date houdt
 • Je leert de juiste hoeveelheden te bestellen
 • Je leert om op een financiële basis te beslissen wat beter wel en wat beter niet op de kaart komt

InschrijvenLeiding geven en coachend feedback geven

Het behalen van goede resultaten als chef, is onlosmakelijk verbonden met goed leiderschap en het professioneel aansturen van medewerkers. In deze opleiding werk je aan vaardigheden om medewerkers te leiden en te begeleiden.  Daarnaast leer je hoe je - via het geven van feedback - de prestaties van medewerkers kan bijsturen, of hen bewust kan maken van het effect van hun gedrag op anderen.

 • Je maakt kennis met verschillende leiderschapsstijlen en jouw eigen stijl
 • Je ontdekt de kwaliteiten van een goede leider
 • Je leert een feedbackgesprek voorbereiden
 • Je leert feedback geven op een coachende manier
InschrijvenAanbod Alimento

Bakkersatelier


Deze opleiding speelt in op de nieuwe trends in 'kleine entremets'.  Een assortiment van klein banketbakkerijgebak wordt u voorgesteld, met toepassingen van verschillende beslagen en crèmes, waarbij extra aandacht wordt besteed aan afwerking en decoratie.

Deze demo-opleiding wordt gegeven door Dorian Zonca, ondertussen opleider bij Bellouet.  Als chef pâtissier deelt hij graag zijn ervaring en ‘tips & tricks’ met jullie.

‘s Middag wordt een lunchbuffet voorzien.  Tot de doelgroep van deze opleiding behoren banketbakkers, leerkrachten bakkerij, en leerlingen banketbakkerij.

Inschrijven