RTC Antwerpen en Talentenfabriek - 19 juni 2018 een 'Inspiratiedag Industrie 4.0'

Experten uit de industrie, de bouwsector, de logistiek en de zorg spraken over de digitale en technologische evoluties die in hun sectoren plaatsvinden. Wat is de impact ervan op ons dagelijks leven en hoe zal onze maatschappij hierdoor veranderen? Voor welke uitdagingen staan we in deze grote digitale revolutie en hoe kan het onderwijs hierop inspelen? Er was daarnaast ook een specifieke sessie rond iSTEM.

Programma

8u30-9u: Ontvangst

9u-9u20: Inleiding door Jurgen Hus (RTC Antwerpen)

9u20-10u: Keynote spreker Ward Hemeryck (Duval Union Consulting)
Welke impact heeft de digitale revolutie op ons dagelijks leven?
Wat zijn de toekomstige verwachtingen?


10u-10u30: Raf Boey (Departement Werk en Sociale Economie - WSE)
Bij elke nieuwe industriële revolutie hebben we een verschuiving gezien in het soort jobs binnen de betrokken sectoren. Vele van de huidige functies zullen verdwijnen. Tegelijk zal de vraag naar nieuwe functies ontstaan. Die zullen essentieel zijn om de nieuwe technologie succesvol te maken. Werknemers met vaardigheden in digitale technologie zullen veelgevraagd zijn en daar de vruchten van kunnen plukken. Welke competenties zullen verwacht worden van de toekomstige werknemers en hoe spelen wij als onderwijs hierop in?

10u30–11u: Pauze

11u–11u40: Workshop 1

11u40-12u20: Workshop 2
 
12u20–13u30: Lunch en netwerking    

            
Er was keuze uit 2 workshops:

1. Integratie van 'Industrie 4.0' in het bouwproces - Alexander Laquiere (innovatie-expert Mechelse bouwbedrijf Willemen)
Met de inschakeling van innovatieve technologie kunnen we het verschil maken. Niet alleen versnellen we zo het bouwproces, ook de faalkosten verminderen aanzienlijk én bovendien verbetert de veiligheid van onze werknemers op de werf. Zo gieten we bijvoorbeeld sensoren in het asfalt bij wegenwerken of in betonnen muren. Deze sensoren melden wanneer de optimale hardheid is bereikt, iets dat we vroeger bepaalden op basis van ervaring en buikgevoel. Daarnaast verwerken we sensoren in de kledij van het werfpersoneel die ervoor zorgen dat een graafmachine stopt van zodra de persoon te dicht in de buurt komt van de graafarm. De volgende stap zijn zelfsturende machines. Binnen afzienbare tijd is innovatieve technologie geen optie meer, maar een must.

2. Shift van 'productie-efficiëntie' naar 'business-efficiëntie' - Francis Gheldof (Account Manager Automotive and Education, Siemens S.A./N.V., RC-BE DF S-AREA NORTH)
Effectiviteit en efficiency zijn door de jaren heen de kernwoorden voor de productie- en procesindustrie. Actuele ontwikkelingen rond Industrie 4.0, the Industrial Internet of Things, Big Data en daardoor ook Cyber Security vragen om concrete en tegelijkertijd strategische keuzes. Wat zijn de technologieën die vandaag nog niet of nauwelijks bestaan, maar die binnen dit en vijf jaar wel realiteit worden?

3. De transportketen van de toekomst - Laurent Moyersoen (Business Analist & Community manager Nxtport)
NxtPort is een start-up die data inzichtelijk en transparant wil maken voor alle spelers in de logistieke keten. Op die manier bouwen we, samen met private en publieke havenspelers, aan de haven van de toekomst.  We willen data sharing promoten door datasets via API’s (application programming interface) aan te bieden over de commerciële activiteiten tussen de bedrijven in de haven, wat op zich leidt tot meer transparantie, efficiëntie en samenwerking tijdens het hele verschepingsproces. Prioriteiten zijn het optimaliseren van douaneprocessen, de capaciteit op de terminals verbeteren, inzicht geven in goederenstromen richting het achterland en blockchaintechnologie inzetten om het goederenverkeer in en om de haven te verbeteren.

4. Innovatie in de (gepersonaliseerde) zorg - Ellen Vanhoof (coördinator Health & Care Network Kempen)
Zeggen dat er flink wat uitdagingen op het gebied van zorg en welzijn op ons afkomen, is een open deur intrappen. De health & care sector is in volle transformatie waarbij het ondernemerschap sterk aan belang wint. Een veelheid aan innovaties ontwikkelen zich, bijvoorbeeld rond gepersonaliseerde zorg, revalidatietechnologie, langer thuis wonen, e-health, big data enz… Met een snel verouderende bevolking is investeren in nieuwe technologieën voor de zorgsector meer dan ooit nodig om een future-proof en kwaliteitsvolle zorg te kunnen leveren.

5. Slimme fabrieken voor slimme medewerkers - Alain Wayenberg (Business Group Leader Industries, Agoria)
Technologiebedrijven wereldwijd beleven momenteel een vierde industriële revolutie: de combinatie van digitalisering en automatisering leidt tot het ontstaan van zogeheten smart factories. In smart factories is er op termijn geen sprake meer van vertragingen of uitval door defecten. Omdat repetitieve taken steeds vaker uitgevoerd worden door machines, kunnen de operatoren hun tijd bovendien aan meer complexe taken wijden. Zo halen ze meer voldoening uit hun job. Welke impact hebben deze veranderingen op onze taak als leraar? 

6. Integreren door middel van STEM (iSTEM) - Yo Smeyers, Bieke Sels en Thielemans Jan (coördinatoren STEM, Heilig Graf Turnhout) 
iSTEM staat voor het integreren van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde bij het aanpakken van (maatschappelijke) vraagstukken. Dat is op zich een hele uitdaging. Hoe je dit concreet als leraar kan aanpakken? Dit kan je leren aan de hand van praktische voorbeelden voorgesteld door ervaringsexperten.

Locatie

Thomas More Campus De Nayer
Jan De Nayerlaan 5
2860 Sint-Katelijne-Waver

Documentatie

Presentatie Presentatie Alain Wayenberg

Presentatie Gheldof Francis

Presentatie Jurgen Hus

Link filmpje 'Ideas got shot'

Link filmpje 'Wereld in transitie'