Ga naar de inhoud
  • Nieuwsbrief
  • Contact
RTC Antwerpen
  • Opleidingsaanbod
    • Auto-/Fietstechnieken
    • Bouw-hout
    • Handel/Logistiek
    • Koeling en warmte
    • Mechanica-elektriciteit
    • Land- en tuinbouw
    • Personenzorg
    • Voeding
    • Wetenschappen (Chemie, Biotechnieken …)
    • 10 dagen VDAB
    • Uitleenmodules
    • Provincieoverschrijdende opleiding (POW)
    • Domeinoverschrijdend
  • Projecten
    • Bring Innovation To Life! 2025-2026
    • ESF: Slimme zorg
    • Innovatieve studiedagen 2025-2026 (bao en 1ste gr so)
    • InnoVET
    • Meet The Expert
    • SID- in 2026
    • StimulanZ
    • XR-actieplan
  • XR-actieplan
  • Duaal leren
    • Connectiedag
    • Infosessies DWEWIS
    • Regionaal overlegforum
    • Studiedag Duaal leren
  • Activiteitenkalender
  • Voor ondernemingen
    • Bedrijfsbezoek aanbieden
    • Duale leerplek aanbieden
    • Gastles geven
    • Infrastructuur delen
    • Opleidingen aanbieden
    • Stageplek aanbieden
    • XR-software delen
  • Vacatures
Zoeken op site

Expertisegebied Personenzorg

  • Aanbod Alimento
  • deSpiegeling – HIVSET
  • Uitleenmodules personenzorg
    • Didactisch model klysma- trainer
    • Didactische koffer zorgmaterialen set 1 (2 koffers)
    • Didactische koffer zorgmaterialen set 2
    • Didactische koffer zorgrobot ‘Maatje’
    • Uitleenmodule babyreanimatiepoppen
    • Uitleenmodule GERT-pak
    • Uitleenmodule reanimatiepoppen & AED-trainers
    • Uitleenmodule ZORO-spel
Aanbod Alimento

Aanbod Alimento

Korte inhoud

Alimento groepeert sectorale diensten voor voedingsbedrijven, hun werknemers, bakkers en onderwijs.
Als leraar uit een voedinggerelateerde richting of module, mag je gratis deelnemen aan de Train-The-Trainer (TTT). In de infobrochure voor onderwijs kan je alle opleidingen terugvinden. Inschrijven kan via deze link.
Voor activiteiten zoals bedrijfsbezoeken, advies omtrent duaal leren, wedstrijden … kan je ook beroep doen op Alimento. bekijk het volledige aanbod op https://www.alimento.be/nl/onderwijs.

Doelgroep 

Leraren die hun lesprogramma voeding of deelaspecten ervan behandelen in het studiedomein ‘Maatschappij en Welzijn’ mogen aansluiten bij onderstaande opleidingen van Alimento. 

Train- The- Trainer- aanbod van Alimento 

Bacteriën in de levensmiddelen onder de loep 
Maandag 24 november 2025, 09u00 – 16u00
Deze cursus heeft het doel inzicht te verwerven m.b.t. bacteriën in levensmiddelen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden enerzijds de risico’s m.b.t. microbiologische besmettingen en anderzijds de goede werkmethodieken toegelicht. 
Een praktijkgerichte cursus voorzien van de nodige theoretische achtergrondkennis m.b.t. levensmiddelenmicrobiologie. 
BASIS HACCP: Basisvoorwaardenprogramma’s grondig verkennen
Donderdag 11 december 2025, 09u00 – 16u00
In deze opleiding worden de basisvoorwaardeprogramma’s grondig toegelicht: van reinigings- en desinfectieplannen tot ongediertebestrijding, beheer van koude ketting, persoonlijke hygiëne, infrastructuur, afvalbeheer en allergenenbeheer… 
Ook basisprincipes m.b.t. traceerbaarheid en basiswerkmethodieken komen aan bod. 
De lesgever maakt een vertaalslag tussen de vigerende autocontrolegidsen en toepassing van de basisvoorwaardenprogramma’s in een lesomgeving. 
Workshop Food Pairing: wetenschappelijke inzichten
Dinsdag 13 januari 2026, 13u00 – 16u00
Tijdens de workshop ‘Food Pairing’ wordt het concept van food pairing of flavour pairing uiteengezet en wordt de wetenschappelijke basis ervan kritisch geëvalueerd. Enkele voorbeelden van zogenaamde ‘trees’ met succesvolle combinaties van ingrediënten worden gepresenteerd. Het belang van food pairing voor succesvolle productontwikkeling in de voedingsindustrie en in de gastronomie komt aan bod. 
Het HACCP stappenplan en de basisvoorwaarden; didactische aanpak voor leerlingen Deel 1
Donderdag 29 januari 2026, 09u00 – 16u00
Deze tweedaagse opleiding heeft tot doel de leerkrachten de nodige achtergrondinformatie alsook didactische tips and tricks mee te geven m.b.t. de basisvoorwaardenprogramma’s (zoals reinigen en desinfectie, ongediertebestrijding, beheer koude keten, persoonlijke hygiëne, goede werkmethodieken …), het HACCP- stappenplan en de beheersing van de CPP’s en PVA’s.
De lesgever werpt in een eerste deel een licht op de basisvoorwaardenprogramma’s en illustreert met praktijkvoorbeelden hoe deze didactisch kunne vertaald worden naar een lesomgeving. 
Deel 2: 
Maandag 2 februari 2026, 09u00 – 16u00
In een tweede lesgedeelte wordt het HACCP- stappenplan overlopen alsook de methodieken m.b.t. gevarenanalyse. Hierbij wil de lesgever een ‘praktische vertaalslag’ maken en antwoorden bieden op volgend gegeven: Hoe brengen we deze materie over naar onze leerlingen? Wat zijn de CCP’s en PVA’s? Hoe passen we ze toe in een lesomgeving? Waarom zijn dit CCP’s en hoe controleren we ze? 
Aan de hand van didactische tips and tricks trachten we de ‘abstracte’ materie toegankelijker te maken. 
BASIS HACCP: basisvoorwaardenprogramma’s grondig verkennen
Donderdag 5 maart 2026, 09u00 – 16u00
In deze opleiding worden de basisvoorwaardenprogramma’s grondig toegelicht: van reinigings- en desinfectieplannen tot ongediertebestrijding, beheer koude ketting, persoonlijke hygiëne, infrastructuur, afvalbeheer en allergenenbeheer. 
De lesgever maakt de vertaalslag tussen de vigerende autocontrolegidsen en de toepassing van de basisvoorwaardenprogramma’s in een lesomgeving. 
Inleiding tot levensmiddelenmicrobiologie; pasteurisatie, sterilisatie en snelkoeling
Donderdag 12 maart 2026, 09u00 – 16u00
Deze cursus heeft het doel inzicht te verwerven m.b.t. bacteriën en hoe ze interageren met levensmiddelen: Hoe en waar groeien ze? Hoe kunnen we deze groei beïnvloeden? Wanneer zijn ze ‘gevaarlijk’? 
Vanuit deze principes wil de lesgever in het bijzonder de link leggen naar verhittings- en snelkoelprocessen. Zo wordt ingegaan op de definitie van ‘correct verhitten’ (pasteuriseren, steriliseren) en verwerven de deelnemers het juist inzicht m.b.t. belangrijke factoren die invloed hebben op deze processen. Tevens wordt de snelkoppeling onder de loep genomen én wordt de theorie gekoppeld aan de praktijk: Wat is het belang van deze processen op de werkvloer? Hoe en waarom controleren we ze? Wat zijn CCP’s en waarom worden ze toegepast? 
Workshop STEM: Keukenlab: Inzichten in chemische en moleculaire veranderingen tijdens het koken
Voorjaar 2026 (datum te bepalen bij voldoende inschrijvingen, inschrijven reeds mogelijk) 
Je krijgt inzicht in de ‘wetenschap’ achter koken. Na een kort theoretisch kader over de chemische en moleculaire principes hiervan gaan we aan de slag in de keuken met voorbeelden zoals emulsies, schuimen, maillard, denaturatie van eiwit, productie van nepkaviaar … We verkennen de functionaliteit met suiker, vet en eiwit in diverse culinaire toepassingen. Je kan deze workshop gebruiken om via de STEM- didactiek inzichten te geven in de wetenschappelijke veranderingen tijdens het koken. 
Workshop STEM: IceCool: Productie, kwaliteit en voedingswaarde van roomijs en plantaardig ijs 
Voorjaar 2026 (datum te bepalen bij voldoende inschrijvingen, inschrijven is reeds mogelijk)
Innovatie en duurzaamheid zijn de drijvende kracht achter heel wat voedingstrends. Heel actueel is de trend naar meer plantaardige voeding. Bedrijven trachten daarom om bv. hun ijsproducten creatief op de markt te brengen en aan te passen aan deze trends. 
Welke invloed hebben dergelijke aanpassingen op de kwaliteit van het eindproduct? Welk proces- en productparamters moeten aangepast worden om alsnog een kwaliteitsvol ijsje te kunnen produceren? Wat zijn de sensorische eigenschappen (smaak, geur, kleur, textuur) van dergelijke plantaardige ijsjes? Welke informatie staat op de verpakking van ijs? Mag plantaardig ijs nog als roomijs vernoemd worden? 
Tijdens deze workshop wordt roomijs en plantaardig ijs bereid op pilootschaal. We leren inzicht te krijgen in de functionaliteit van de verschillende ingrediënten en in het doel van de verschillende processtappen. Na de bereiding van het ijs wordt stilgestaan bij de verpakking, wetgeving en de voedingswaarde. Als toetje worden de ijsjes geproefd en de kwaliteit beoordeeld. 
Inschrijven
Contactpersoon RTC Antwerpen

Ashley Peeters
Consulent 
ashley.peeters@rtc-antwerpen.be

RTC Antwerpen vzw - BEMT-gebouw - Kleinhoefstraat 6 - 2440 Geel - Tel.: 014 57 96 59
Thema door Colorlib Aangedreven door WordPress