Bio-Lab op maat biedt labo-activiteiten aan voor klasgroepen uit het secundair onderwijs die in de eigen school niet of moeilijk uit te voeren zijn. Deze activiteiten gaan door in de laboratoria van de Thomas More hogeschool op de campus te Geel. Als leerkracht kan je kiezen uit een dag- of halve dagprogramma. Alle verdere info over de programma’s en andere praktische zaken vind je op https://thomasmore.be/nl/vormingen/bio-lab-op-maat
Inschrijven doe je ook via deze link en is mogelijk vanaf woensdag 25 september 2024 14u
Workshop Proteomics: Dit project leidt leerlingen door de denkprocessen die komen kijken bij een wetenschappelijk onderzoek in een laboratorium. Leerlingen kunnen voorspellingen doen over hun resultaten in pre-lab activiteiten met behulp van internet databases en gepubliceerde fylogenetische informatie.
Vervolgens gebruiken ze proteïne elektroforese, de meest gebruikte techniek in biowetenschappelijk onderzoek, om de proteïnestructuur en -functie te bestuderen en proteïneprofielen te genereren van de spieren van zowel verre als nauw verwante vissoorten. Op basis van hun resultaten vergelijken ze de profielen van de verschillende soorten, construeren ze cladogrammen (fylogenetische bomen) en wijzen ze aan elk organisme een tak toe. Leerlingen kunnen beslissen of hun resultaten hun voorspellingen ondersteunen. Vervolgens passen studenten western blotting technieken toe op hun polyacrylamide gelresultaten. Na blotting kunnen specifiek eiwitketens geïdentificeerd worden uit de honderden eiwitten die de spiercelextracten van nauw en ver verwante vissoorten bevatten.
Workshop DNA: Met deze workshop kunnen leerlingen DNA-profilering simuleren. Leerlingen voeren een polymerase ketting reactie (PCR) en gelelektroforese uit. Hier stellen leerlingen zelf een vereenvoudigd genetisch profiel op in het kader van daderonderzoek. Leerlingen onderzoeken hierbij het DNA van het spoor of staal, gevonden op de plek van de misdaad, DNA van het slachtoffer en van de mogelijke daders. Via PCR en agarosegelelektroforese bepalen ze welk dader-DNA-patroon identiek is aan het DNA-patroon afkomstig van het spoor. De primers gebruikt in de PCR, flankeren hier ofwel een Short Tandem Repeat (STR) ofwel een eenvoudige polymorfe plaats, zoals een diallelische variant. Het experiment wordt voorafgegaan door een korte technologische toelichting, gekaderd in een aantrekkelijk verhaal. Uiteraard ensceneren we deze setting en maken geen gebruik van een echte case.