Bouwrevolutie 4.0 - betonprinten - Thomas More Hogeschool - Campus Geel/Kamp C
Inhoud
De 4de industriële revolutie is in zekere zin ook de 4de bouwrevolutie. De digitalisering in de bouwsector heeft eveneens een impact op het productieproces van een bouwbedrijf. De robotisering dringt steeds verder door en gaat gepaard met prefabricage en industrialisatie.
Het 3D-betonprinten is hierin een disruptieve technologie die de bouwsector structureel zal veranderen. De bouwsector evolueert naar een hightech omgeving. Bovendien biedt een 3D-printer veel meer vormvrijheid aan architecten. Omdat het om een geautomatiseerd proces gaat, schieten ook de productiviteit en efficiëntie de hoogte in. Daar komt nog bij dat een 3D-printer voor veiligere en betere werkomstandigheden kan zorgen.
Programma
- Voorafgaand aan de workshop:
De leerlingen doen eerst hun eigen onderzoekswerk. Ondersteund door het didactisch materiaal van Thomas More scannen ze internationale kennis, formuleren een concrete onderzoeksvraag en bereiden hun kritische onderzoeksvragen voor. Leerlingen kiezen om te focussen op de vereiste materiaaleigenschappen van de betonspecie, op de printtechnieken, op nieuwe of gerecycleerde grondstoffen of in nieuwe toepassingen.
Ze kunnen vooraf een 3D-model van een betonelement tekenen en meebrengen naar de workshop.
- De workshop zelf:
Bestaat uit 2 delen waarbij leerlingen eerst een prefabricatieproces bezoeken bij een partnerbedrijf en daarna naar Kamp C gaan om zelf te experimenteren met het printproces.
Tijdens de workshop leggen ze hun vragen voor aan experten van de hogeschool en de partnerbedrijven. Ze proberen diepgang te vinden in hun onderzoek en gaan kritisch om met de informatie. Leerlingen onderzoeken en vergelijken het geautomatiseerde proces voor prefabelementen met de nieuwe printtechnieken.
Ze toetsen hun vooronderzoek aan de praktijkervaring tijdens het printen van een klein betonelement. De leerlingen kunnen hun eigen 3D-model importeren in de printsoftware en zelf printen. Het printproces bestaat uit meerdere stappen die de leerlingen zelf kunnen uittesten.
Eerst moeten ze de betonprinter voorbereiden in de controlroom: de printer moet geijkt en in de ruimte gepositioneerd worden. De leerlingen zullen de betonpomp afstellen op de omgevingsfactoren van die dag (pompsnelheid, samenstelling van de specie, hoeveelheid water …). Tot slot maken ze zelf de specie om te printen.
Tijdens het printen monitoren ze het printproces continue en doen een kwaliteitscontrole van de geprinte specie. Tot slot – maar niet onbelangrijk- is er het opkuiswerk van de printer, met name het zuiver maken van de pomp, de slangen en de printkop.
De workshop geeft de mogelijkheid om 2 verschillende species uit te testen en met elkaar te vergelijken.
- Na de workshop
De leerlingen koppelen hun bevindingen terug in de klas. Ze onderbouwen hun voorkeuren voor gewenste technieken en grondstoffen. Ze staan open voor andere standpunten en nemen een constructieve houding aan in de dialoog.
Het didactisch materiaal van Thomas More zal hiervoor de nodige ondersteuning aan de leraar aanreiken.
Doelgroep