Slimme energiemetingen via IoT - Hogeschool Thomas More campus Geel
Inhoud
Eén van de belangrijke mogelijkheden om de CO2-uitstoot te verlagen, is energie-efficiëntie. Bovendien is energie een grote kostenfactor voor zowel particulieren als bedrijven.
Om te komen tot efficiënter gebruik van energie is een goed beeld van het verbruik noodzakelijk. Welke zijn mijn grote verbruikers? Wanneer verbruiken ze energie? Verbruiken ze meer dan gemiddeld?… Meten is weten! En dat doen we graag op een slimme manier, via laptop of smartphone.
Doelstelling
Met deze opleiding laten we de leerlingen kennismaken met drie aspecten van een energiemeetsysteem via het Internet of Things.
We vertrekken van een concrete situatie waarbij energiegerelateerde parameters gemeten worden. De leerlingen leren hoe ze de sensoren in een totaal meetsysteem kunnen integreren. De basis is bv. een ESP8266 met een aantal I/O-mogelijkheden en Wifi on board.
Vervolgens behandelen we de communicatie waarmee de data via ‘the cloud’ in een database op de server gestockeerd wordt. Van daaruit wordt een website gebouwd waarin grafieken en meetgegevens kunnen worden getoond. Er wordt een app gebouwd waarbij we kunnen communiceren met de server om de meetgegevens zichtbaar te maken.
Elke leerling komt in aanraking met Smart monitoring en met IoT, maar de focus hangt af van de studierichting van de leerlingen, hun voorkennis en voorbereiding. De leerkracht kan bij inschrijving aangeven welke focus het best past voor zijn leerlingen.
Doelgroep
Het project staat open voor verschillende studierichtingen. We passen de moeilijkheidsgraad aan de voorkennis van de leerlingen aan.
- Elektriciteit-elektronica, 3de graad tso
- Elektrische installatietechnieken, 3de graad tso
- Elektrische installaties, 3de graad bso
- Elektromechanica, 3de graad tso
- Industriële wetenschappen, 3de graad tso
Programma
Programma focus 1
- Programma voor leerlingen met beperkte IOT-achtergrond
Programma focus 2
- Programma voor leerlingen met meer IOT-achtergrond
Dagindeling
- 09u00 Ontvangst op Thomas More, Campus Geel
- 09u30 Start workshop deel 1 (nog concreet in te vullen)
- 12u15 Gratis lunch
- 13u00 Start workshop deel 2 (nog concreet in te vullen)
15u30 Einde workshop
Extra informatie:
- Materiaal:
Thomas More zorgt voor cursusmateriaal waarmee de leraar het bezoek aan de hogeschool kan voorbereiden door enkele lessen aan de leerlingen aan te bieden in functie van het project. Om dit mogelijk te maken wordt een Train-The-Trainer voor de leraren georganiseerd.