TTT - Voedingstechnologie
Korte inhoud
Ontdek onze train-the-teacher opleiding dag in het kader van voedingstechnologie! Wij verzorgen een interactieve dag vol workshops waarbij we willen bijdragen aan boeiende lessen over voedselveiligheid in de voedingsindustrie. Onze aanpak combineert interessante theorie met praktische hands-on sessies waardoor je direct toepasbare lesplannen ontwikkelt die naadloos in diverse onderwijsomgevingen passen.
Doelbewust bieden wij een programma dat zich aanpast aan beperkte infrastructuur en beschikbare middelen, waardoor je snel, in inspirerende lessen, de nodige leerdoelen kan behalen.
Praktische informatie
Doelgroep:
Klik hier voor meer info.
Datum en tijd:
Maandag 19 mei 2025, 09u00 – 16u45
Locatie:
Thomas More – Campus Geel, Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel
Aantal deelnemers:
Maximum 16 deelnemers
Programma
9u-9u30: Ontvangst en kennismaking
9u30-10u30: Workshop 1: de gevaren voor voedselveiligheid
10u30-10u45: Pauze
10u45-11u45: Workshop 2: de bronnen van besmetting
11u45-12u45: Lunch en gelegenheid tot netwerken
12u45-13u45: Workshop 3: praktijksessie ter controle van hygiëne parameters – deel 1
13u45-14u: Pauze
14u-15u: Workshop 4: praktijksessie ter controle van hygiëne parameters – deel 2
15u-15u15: Pauze
15u15-16u15: Workshop 5: hoe ziet de voedingsindustrie eruit?
16u15-16u45: Q&A
Workshop 1: de gevaren voor voedselveiligheid
Deze workshop biedt een analyse van voedselveiligheid, met een focus op recente recalls en gebeurtenissen. We identificeren veelvoorkomende gevaren en bespreken de impact ervan op de voedselveiligheid. Daarnaast onderzoeken we hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn en hoe voedingsbedrijven en consumenten hiermee om moeten gaan. Kortom, een waardevolle gelegenheid om inzicht te krijgen in voedselveiligheid en alle potentiële gevaren. Dit alles geven we net als de andere workshops in een lessenpakket dat rechtstreeks te implementeren is in je eigen lessen.
Workshop 2: de bronnen van besmetting
In deze opvolgende workshop duiken we dieper in voedselveiligheid door middel van een concrete casestudy. We onderzoeken de specifieke gevaren van een productieproces en de oorzaken van besmetting. Hierbij wordt elke oorzaak één voor één overlopen waarbij ook passende beheersmaatregelen om deze gevaren uit te sluiten besproken worden. Het biedt deelnemers praktische inzichten om voedselveiligheidsrisico’s effectief te identificeren en te beheren.
Workshop 3 & 4: praktijksessie ter controle van hygiëne parameters
Een van de grootste uitdagingen in voedselveiligheid is het handhaven van goede hygiënestandaarden. Om dit te ervaren, organiseren we een praktijksessie waarin deelnemers verschillende handelingen uitvoeren tijdens de bereiding van voedsel. We controleren specifieke hygiëneparameters om na te gaan of het product veilig genoeg is om te verkopen. Dit biedt deelnemers een hands-on ervaring en inzicht in de complexiteit van het handhaven van voedselveiligheid in de praktijk.
Workshop 5: hoe ziet de voedingsindustrie eruit?
De dag wordt afgesloten met een brede verkenning van de voedingsindustrie en de diverse carrièremogelijkheden die het biedt. Leerlingen krijgen zo via dit lessenpakket ook een overzicht van de sector en de verschillende banen die beschikbaar zijn. Dit stelt leerlingen in staat om zich te oriënteren in de sector, te beoordelen of ze een toekomst zien in deze branche en of ze hierin willen werken. Bovendien ontdekken jullie als consument de diversiteit van de Belgische voedingsindustrie en kan je trots zijn op de hoogwaardige voedingsproducten die ons land produceert.

Contactpersoon RTC Antwerpen
Ashley Peeters
Consulent
ashley.peeters@rtc-antwerpen.be